Etter en påske med uendelig mange færre turer på ski enn turer til godteskapet (dvs. nøyaktig 0 skiturer og opp til flere turer daglig til godteskapet) er det fornuftig å ta fram en av de få oppskriftene jeg bruker som faktisk fortjener nøkkelhullsmerke: knekkebrødoppskriften. Butikk-kjøpt knekkebrød er ikke direkte usunt det heller, men det er noe vidunderlig strebersk over å lage selv produkter som man normalt bare kjøper i pakke (skjønt den skillelinjen mellom hva som normalt kjøpes i pakke er vel i ferd med å bli borte nå som man får kjøpt ferdigknekte omelett-egg, for så vidt). Men altså: hjemmebakt knekkebrød! Hva sier vel striskjorte og havrelefse bedre enn å bake supersunne knekkebrød? Havrelefse, regner jeg med, men likevel.
Første gangen jeg smakte hjemmebakt knekkebrød var etter at faren min hadde lovprist fenomenet per telefon og e-post i lengre tider. Knekkebrødbakefarsotten hadde spredt seg som ild i tørt gress i Selbu, fikk jeg inntrykk av, store og små bakte og bakte. Dette er en stund siden, så jeg ikke gir inntrykk av at Selbu er noen bakevje der utviklingen står stille - jeg hadde aldri hørt om eller tenkt over at det gikk an å bake sitt eget knekkebrød før på dette tidspunktet. Uten at dette vekket nevneverdig interesse hos undertegnede. Knekkebrød er intuitivt ikke så morsomt som... hva som helst som inneholder mye sukker, egentlig. Men så viser det seg at det er godt, veldig godt til og med. Og ekstremt lett å få til, med en fin og uforholdsmessig mestringsfølelse når det lykkes. Man kan selvsagt ha sjokoladepålegg på hvis det føles for sunt. Selv bruker jeg helst smør. Mye smør. Men det må man altså ikke.
Oppskriften er nok til 2 brett knekkebrød, men er man litt skeptisk er det selvsagt bare å dele den i to og lage ett brett til å begynne med.
Ingredienser:
4 dl grovt rugmel
4 dl store havregryn
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
7 dl vann
en klype salt.
For å være fancy kan man variere med litt gresskarfrø, pinjekjerner eller nøtter oppi.
Framgangsmåte:
Bland alt. Smør det så flatt som mulig utover to stekebrett, og lag ruter med en pizzaskjærer, stekespade eller et visakort du ikke er så glad i før du steker det. Så steker du på 180 grader celsius i 40 minutter, hvis det fortsatt virker litt seigt kan du ettersteke på 160 grader en stund til det blir bra. Har du varmluftsovn blir resultatet ekstra bra siden det jo er tørking mer enn steking du driver med, men det går greit med en vanlig, gammeldags ovn også.
Så er det bare å la det avkjøles, lene seg tilbake og nyte den gode samvittigheten.
Recent Comments