Brød har jeg aldri giddet å styre med. Ikke er jeg så spesielt glad i det, og ikke har jeg kjøkkenmaskin, sånn at denne evinnelige knainga er et herk hver gang jeg begir meg ut i gjærbakstens verden. For å være ærlig er det sjelden jeg gidder å kna mer enn halvparten så lenge som det står i oppskrifta. Lite entusiasme å spore. "Du e itj så glad i sånn... klebrig bakst, du Tone", bemerket mamma, og traff som vanlig spikeren på hodet.
MEN: I Irland så får man et brød som smaker annerledes, saftig og godt, og som faktisk hever en suppe eller salat veldig. Faktisk. Det er bare det at sånn brød har jeg aldri fått servert i Norge. Så nå har jeg gått til det - for meg - ekstreme steg å bake brød selv. Voksenpoeng blir det jo selvsagt av det, også. Oppskriften jeg fant er en versjon av Darina Allens brød (hun er en matguru i Irland, har jeg forstått), som jeg nå har tilpasset bittelitt og bakt så mye at jeg kan utenat.
Ingredienser:
225 g sammalt hvetemel
225 g vanlig hvetemel
3 ss frø, fex solsikkefrø, linfrø eller sesamfrø - eller en av hver. Dette er valgfritt i følge oppskriften, men ikke noe jeg personlig ville valgt bort. Skal man først bake brød, liksom...
1 ts natron
1 ts salt
25 g smør (bremykt, som alltid) - dette er visst også valgfritt, men jeg velger sjelden bort smør.
1 egg
3,75-4 dl skummet kulturmelk.
Framgangsmåte:
1. Rør sammen det tørre
2. smuldre i smøret
3. rør egg og melk sammen
4. Lag en fordypning i mel/smør-blandinga og tøm egg/melk oppi. Oppskrifta sier noe fint og visuelt om å forme hånda di som en klo og røre rundt til det blir en sammenhengende deig.
5.Deigen kan enten formes som en 4 cm tjukk leiv, eller rett og slett steikes i en smurt brødform. Det siste er vel vel så matpakkevennlig, egentlig, så det bruker jeg å gjøre.
Stekes først på 220 grader Celsius i et kvarter, så i en halvtime til på 200 grader. Skal høres hult ut når du banker på det.
Smaker ypperlig ferskt, særlig med syltetøy i følge toåringen. Da mener han solbærgele som består av dobbelt så mye sukker som solbær. Jeg skal ikke si ham i mot.
Recent Comments